Het kantoor na corona

Het Kantoor na Corona

Veel beleggers en kantooreigenaren vragen zich af hoe de kantorenmarkt er na corona uitziet. Hoeveel gaan we thuiswerken? Wat zijn de behoeften van de huurders? Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Eén ding is zeker: er gaat wat veranderen. Uit een onderzoek van Gartner blijkt dat 41% van alle werknemers gedeeltelijk vanuit huis gaat werken. De thuiswerkplek is dan de primaire werkplek. Thuiswerken is niet voor iedereen ideaal. Afhankelijk van het type werk, leeftijd en situatie kan het thuiswerken alleen maar nadelen opleveren.

De verwachting is dat er de komende jaren een huurdersmarkt ontstaat. Minder single-tenant, meer multi-tenant. Huurders zullen meer eisen stellen op het gebied van energie, uitstraling en comfort. Een makelaar zei laatst: “Huurders moeten het beter hebben dan thuis. Dan krijg je een kantoor beter verhuurd”. Het aanbrengen van de juiste sfeer doe je niet alleen door het kantoor modern in te richten. Het gaat ook om het aanbrengen van de juiste sfeerelementen, zoals een goede entree met een huiskamergevoel, voldoende groen en het toepassen van sfeerverlichting.

De kantoortuin is inmiddels uit de gratie geraakt. Werknemers zijn bereid te werken op een flexibele werkplek, maar wel in een rustige werkruimte. Waar nu de kantoorruimte bestaat uit een verhouding van ca. 70% werkplek en 30% gemeenschappelijk (vergaderzalen en koffiecorners), verschuift deze verhouding naar 50%-50% of misschien wel 30%-70% in 2030. Het kantoor van de toekomst wordt flexibel ingericht. Er komen ruimtes die vrij in te delen zijn, zoals een bibliotheek (stilte), café (informeel overleg), werkplaats (teamwerk) en labs (vergaderzalen).

Kortom, er is werk aan de winkel voor de gebouweigenaar. Ons advies: investeer op tijd in energie, uitstraling en comfort, zodat uw gebouw aantrekkelijk is voor de toekomstige huurder.

Officiency regelt uw vastgoedupdate van A tot Z.

In een Energiescan biedt Officiency u professioneel advies op één helder A4’tje!

Vraag een Energiescan aan