Bestaat het kantoor van de toekomst?

Het kantoor van de toekomst

Op 7 april 2021 organiseerde Officiency een online kennissessie met een aantal relaties. Samen dachten we na over de vraag: Hoe gaan we onze kantoren het komende decennium inrichten en organiseren? Deze vraag ontstond naar aanleiding van de ontwikkelingen op de kantorenmarkt rondom Covid-19, de sterke vraag naar A-locaties en de leegstand in de periferie.

De partijen die hierover meedachten zijn: PDR, KOW Architecten, Energybridge, Gebouwonderhouden, Aveco de Bondt en GRIP Interieurprojecten. Deze bedrijven houden zich bezig met gezonde en aangename werkruimtes, transformatie naar fossielvrije gebouwen, exploitatie van vastgoed, ontwikkeling van gebieden of de inrichting van kantoren.

De toekomst is nu

De uitkomst van de kennissessie is dat het “kantoor van de toekomst” niet bestaat. De toekomst is namelijk nu! Wel blijf de vraag hoe gaan we onze kantoren het komende decennium inrichten en organiseren staan. Hierop formuleerden we de volgende antwoorden:

  • Een kantoor zal meerdere activiteiten gaan huisvesten dan alleen werken (aan bureaus met computers). Activiteiten zoals kinderopvang, sport, (lichte) horeca en wonen zullen een plaats krijgen in het gebouw.
  • Kantoren zullen meer als ontmoetingsplek moeten worden ingericht als gevolg van een mix van thuiswerken en werken op locatie. Dus meer vergaderplekken, meer concentratiewerkplekken en minder kantoortuinen.
  • Er zal meer nadruk komen te liggen op gezonde gebouwen. Aandacht voor frisse lucht, voldoende licht, koeling en een aangename werkomgeving is noodzakelijk.

Kortom, een betere balans in werken en leven met aandacht voor gezondheid en de menselijke maat.

Het doel van de kennissessie was om tot verdere samenwerking te komen met de bovengenoemde partijen. Zo leveren we samen een krachtige bijdrage aan het vernieuwen van 44.000 kantoren die toe zijn aan een update op het gebied van energie, uitstraling en comfort.

Bent u in het bezit van een verouderd kantoorpand? En wilt u weten waar uw kansen liggen? Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Officiency regelt uw vastgoedupdate van A tot Z.